Zelfbruiner, zaken die je moet weten!
In de lente en de zomer mag een bruine huidskleur niet ontbreken. Niet iedereen heeft de tijd om een zonnebank te nemen. Daar haken cosmeticamerken handig op in. Het aantal cosmeticaproducten die dit effect bereiken zijn de laatste jaren flink toegenomen. We zetten een aantal weetjes over dit product op een rijtje.
ADD
Iedere bruiner bevat een stof genaamd dihydroxyaceton (DHA). Dat is een suiker dat reageert op de aminozuren van de bovenste huidlaag. Er treedt een chemische reactie op en daardoor wordt de huid wat bruiner. De bruine kleur blijft vrij lang zitten: het is niet mogelijk de zelfbruiner af te wassen. De kleur blijft net zolang zichtbaar totdat de dode huidcellen helemaal afgesleten zijn. Wel is het effect te verminderen door een scrub of exfoliant te gebruiken.
Huidtypes
Niet ieder huidtype is gelijk, maar in principe is dit product met ieder soort huid te gebruiken. Er zijn veel verschillende bruiners op de markt en die hebben ieder een eigen samenstelling. Daardoor is het belangrijk te testen hoe de huid reageert. Niet iedere bruiner is namelijk voor iedereen even geschikt. Deze producten bestaan ook voor het gezicht. Het is goed om te weten dat dit product voor het gezicht nooit vet is en daardoor ook werkt op een vettere huid.
De juiste zelfbruiner
Er zijn veel verschillende kleuren bruiners. Dat heeft te maken met de concentratie DHA in de bruiner zelf. Zo zijn er varianten met slechts 1 procent DHA, maar ook varianten met wel 15 procent DHA. Hoe hoger de concentratie in het product, hoe beter de bruine kleur te zien is.
De juiste bruiner kiezen is afhankelijk van de juiste huid. Als iemand een spierwitte huid heeft, volstaat een product met een klein DHA-gehalte al. Wie meer pigment heeft, kan een wat hoger geconcentreerde variant gebruiken. Het is belangrijk goed naar de huidskleur te kijken. Als de zelfbruiner namelijk niet geschikt is voor de huid, kan de huid oranje worden en dat is precies het effect dat veel consumenten willen vermijden.
Bescherming tegen de zon
Veel mensen denken dat deze producten beschermen tegen de zon, maar dat is niet waar. Dit product bevat namelijk vrijwel nooit SPF. Dat betekent dat de kans op verbranding door de zon net zo groot is met of zonder gebruik van dit product. Het bruine laagje beschermt ook niet tegen de schadelijke zon. De bruiner moet echt gezien worden als een ‘laagje verf’ en dus niet als een beschermlaag tegen de zon.