Waarom een energielabel voor een recreatiewoning of vakantiehuis aanvragen?
Categorie : Blog
Wil u in Nederland een woning/appartement verhuren of verkopen, dan moet u aan de mogelijke toekomstige huurder of koper een Energie Prestatie Certificaat, afgekort EPC, kunnen voorleggen. Dit is een verplichting, u opgelegd door de Nederlandse overheid, en die kadert in de Europese Richtlijn die voortvloeit uit het verdrag van Kyoto! Bij controle en niet beschikken over een EPC kan de overheid administratieve boetes opleggen tussen €170 en €340. Ook voor een vakantiewoning of recreatieobject gelden deze regels, al zijn er wel enkele uitzonderingen. Een energielabel voor een recreatiewoning is niet verplicht bij kortlopende verhuurcontracten en kleine woningen zoals stacaravans en chalets van minder dan 50 m2.
Wat houdt het in?
U stelt een energiedeskundige (Type A) aan die voor u het volledige en correcte EPC opgemaakt en ondertekend bezorgt. Dit certificaat is 10 jaar geldig. Van zodra u een woning op “de markt” brengt moet u het kunnen voorleggen aan de huurder/koper. Aan een huurder bezorgt u dan bij het afsluiten van het contract een kopij, die hij/zij bij de registratie van het huurcontract kan voorleggen. Aan een koper bezorgt u dan het origineel bij het verlijden van de akte bij de notaris. Deze regels kunnen jaarlijks veranderen omdat de overheid nog zoekende is in het te voeren beleid. In 2015 keer iedereen een voorlopig energielabel. Dit moet men zelf omzetten naar een definitief label.
Wat levert het op?
Het certificaat geeft de koper/huurder een idee van het energieverbruik op jaarbasis. Daardoor kan hij/zij gelijkaardige woningen of appartementen evalueren. Als eigenaar kan u hiermee aantonen dat de woning energiezuinig is en de huur-/verkoop-waarde verhogen. Elke investering in technieken (bvb een nieuwe verwarmingsketel) en materialen (bvb dakisolatie of nieuwe ramen) verbetert immers het resultaat en zo de huur of verkoopwaarde. Op langere termijn willen we natuurlijk allemaal een energieneutrale woning zonder gasverbruik, met eigen opgewekte zonnestroom en warm water.
Hoe gaat u te werk?
U maakt met ons een afspraak ter plaatse. We doen de nodige vaststellingen: we meten de volumes en (verlies)oppervlaktes van de woning of het appartement op, we analyseren de vloeren, muren, daken, ramen, deuren en poorten, etc. en controleren de verwarmingsinstallatie en de installatie voor sanitair warm water. U overhandigt indien mogelijk facturen, technische fiches, etc. van uitgevoerde werken die een invloed hebben op de energieprestatie. Op basis van deze vaststellingen, foto’s en documenten stellen we een sketchup model van de woning op en de lijst met gegevens om de software te voeden. Tenslotte maken we gebruik van de software die de overheid (verplicht) ter beschikking stelt om online het EPC op te maken. Van zodra dat allemaal gebeurd is, kunnen we u alvast het unieke nummer en de score meedelen die u (verplicht) publiceert als u de woning aanbiedt of via een immobiliënkantoor of die u bij de notaris voorlegt bij de ondertekening van een compromis.
Recente reacties